KEFİR İÇMENİZ İÇİN YEDİ ÖNEMLİ NEDEN



Kefir probiyotiktir, içerdiği “iyi bakteriler” ile bağırsaklarınızı çalıştırır, sindirimi kolaylaştırır ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olur.  İşte kefirin yedi faydası;
1.KAN ŞEKERİNİ KONTROL EDER
2015 yılında yapılan bir çalışmada, kefir ile geleneksel fermente süt ürünlerinin (yoğurt, peynir) diyabetlilerdeki kan şekeri düzeyleri üzerindeki etkileri karşılaştırıldı. Kefir tüketen katılımcılar, geleneksel fermente sütleri tüketenlere kıyasla açlık kan şekeri düzeylerini önemli derecede azalttı. Kefir grubundaki katılımcılar, aynı zamanda, 3 aydan uzun bir sürede kan şekeri yönetiminin bir ölçümü olan hemoglobin A1c değerlerinde azalma sağladılar.
2. KOLESTROLÜ DÜŞÜRÜR
2017 başında az yağlı süt veya kefir içen kadınlar arasında kolesterol düzeyindeki değişikliklere ilişkin bir çalışma gerçekleştirildi. 8 hafta süren programlı beslenmeden sonra yapılan incelemede, kefir içen kadınların kolesterol düzeylerinde, günde iki defa az yağlı süt içen kadınlara kıyasla önemli düşüşler görüldü. Günde 4 defa az yağlı süt tüketen katılımcıların da kolesterol düzeyleri geriledi. Kefirdeki probiyotiklerin, vücuttaki kolesterolü ne kadar ve nasıl emdiği konusunda çalışmalar sürüyor.
3. VÜCUDU BESLER
Kefirdeki besinler, onu yapmak için kullanılan süt türüne bağlıdır. Kefir genellikle protein, kalsiyum ve potasyumun kaynağıdır. Bazı büyük markalar tarafından pazarlanan kefir ürünleri D vitamini ile zenginleştirilmiştir.
4. LAKTOZA KARŞI DAYANIKLILIK
Sütteki laktoza karşı hassasiyeti olan insanlar kefir sayesinde bu sorunun aşabilirler. Kefirde bulunan bakterilerin laktozun önemli bir kısmını parçalaması nedeniyle bu kişiler şikayet yaşamadan kefir tüketebilirler. 2003 yılında yapılan bir araştırma, kefir tüketiminin zamanla laktoz sindirimini geliştirdiğine ve potansiyel olarak laktoz intoleransının üstesinden gelmeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Laktoz hassasiyeti olanlar kefir içebilirler, ancak süt alerjisi olanlar sütten üretilen kefiri tüketmemelidir.
5. MİDE SAĞLIĞINI GELİŞTİRİR
Midede hem iyi hem de kötü bakteriler bulunur. Probiyotikler midede dengenin sağlanması açısından önemlidir. Enfeksiyonlar ve antibiyotikler midede dengeyi bozabilir. Kefir gibi probiyotik gıdalar, enfeksiyon veya antibiyotiklerin neden olduğu ishalin durdurulmasına yardımcı olur. Ayrıca kefirin mide ve ince bağırsakta peptik ülser tedavisine yardımcı olduğu konusunda da bazı çalışma sonuçları açıklandı.
6. KEFİR YARALARI İYİLEŞTİRİR
Laboratuar çalışmaları kefirin anti bakteriyel ve anti fungal özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Araştırmalar kefirin gastroenterit, vajinal enfeksiyonlar ve maya enfeksiyonlarına karşı da iyi geldiğini ortaya koydu. Fareler üzerinde yapılan bir araştırma, kefirin yaraların iyileşmesi ve tümör büyümesine karşı faydalı etkilerini ortaya koymuştur.
7. KEFİR İLE KİLO KONTROLÜ
Bir başka çalışma kefir tüketiminin obez farelerde vücut ağırlığını düşürdüğünü ortaya koydu. İnsanlar üzerinde çalışmalar devam ediyor.
ŞEKER HASTALARINA UYARILAR
Kefir güvenli ve yararlı bir besin, ancak kefir sütten elde edildiğinden şeker içermektedir. Önceden paketlenmiş, aromalı kefir türleri yüksek miktarlarda şeker içerirler. Şeker hastalığı olan kişiler şekersiz kefiri tercih etmeli. Geleneksel olarak yapıldığında, kefir eser miktarda alkol içerebilir.

Yorumlar