MEYVE LİFLERİ SİZİ ŞEKERDEN KORUYOR
Ambalajlı olarak satılan meyve sularının içerdiği yüksek şeker miktarı ile sağlıksız olduğu yönünde çok sayıda araştırma yayınlandı. Sıkılmış meyve sularının yani doğal meyve sularının daha sağlıklı olduğu bilgisi ise bu araştırmaların verdiği en önemli bilgi. Ama yeni yapılan araştırmalar, sıkılmış meyve suyunun tam bir meyvenin yerine geçmeyeceğini ortaya koydu.
ABD, Iowa Devlet Üniversitesi’nde Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Wendy White, bir bardak sıkılmış meyve suyunun bir porsiyon meyvenin yerine geçmediği görüşünde. Dr. Wendy White, “sıkma meyve suyu günlük meyve dozunu almanın en iyi yolu değil” diyor.
Bir meyvede vitaminler, mineraller ve en önemlisi lif var. Meyve suyunda ise bu maddelerden lif hemen hemen hiç yok. Dr. White, “İnsanların çoğunun yeterince lif tüketmediğini” belirterek, lif tüketmemenin, kalp ve mide rahatsızlığı, şeker hastalığı ile kabızlık riski dahil olmak üzere çok sayıda sağlık sorununa kapı açtığını vurguluyor.
Dr. White, “Sebze ve meyvede bulunan lifler, aynı zamanda midemizde daha uzun dolgunluk hissetmenize yardımcı olur ve kilomuzu bu şekilde daha kolay kontrol edebiliriz. Meyve suyu, mideyi bir parça meyve parçasından daha hızlı şekilde terk eder ve bağırsaklara iner. Sonuç olarak meyve suyu midede doygunluk hissini yerine getiremez” diyor.
EN ÖNEMLİ MESELE ŞEKER VE KALORİ
Beslenme uzmanları genelde meyvede (süt, sade yoğurt ve bazı sebzelerde olduğu gibi) doğal olarak bulunan şekerlerden endişe edilmemesi gerektiğini söylese de, aynı uzmanların pek çoğu meyve suyu için şüphelerini dile getiriyor. Çünkü sıkılmış meyve sularında uzaklaştırılan lifler aslında çok önemli işleve sahip. Lifler olmaksızın içilen meyve suyu vücutta şekerin hızla yükselmesine neden oluyor.
Örneğin, orta boy bir portakalda yaklaşık 12 gram şeker var, ancak bir bardak portakal suyunda ise bu miktar 21 grama kadar yükseliyor. Bir bardak üzüm suyu, yaklaşık 50 üzümün verdiği şekeri barındırıyor.
Sorun bununla da sınırlı değil, bir porsiyon meyve suyu daha fazla kaloriye sahip. Örneğin USDA verilerine göre bir bardak portakal suyu 112 kalori verirken, orta boy portakalda sadece 65 kalori bulunuyor.
BLENDER KULLANIN
Eğer hala meyve ve sebze sularını içmek istiyorsanız, araştırmacılar bu konuda da çalıştı. Yapılan araştırmalara göre, blender kullanarak elde edeceğiniz meyve veya sebze sıvısı sizi daha sağlıklı kılacaktır. Bunun yanında meyveleri harmanlayarak su haline getirirseniz daha yararlı olacaktır. Bu konuda en iyi meyveler armut, elma ve karpuz.
http://saglikligidarehberi.com/2017/06/27/meyvenin-kendisi-mi-meyvenin-suyu-mu-meyveyi-nasil-sikalim/
http://saglikligidarehberi.com/2017/06/27/meyvenin-kendisi-mi-meyvenin-suyu-mu-meyveyi-nasil-sikalim/
KAYNAK: The Independent
Yorumlar
Yorum Gönder