Yağda mantar zarar, ızgarası yarar!
Doğal ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren antioksidan gıda gruplarının başında gelen mantar türlerini nasıl pişirmek lazım ki hem besin değerini korusun hem de şişmanlatmasın? İspanya’da yapılan bir araştırmada, mikrodalgada pişirme ve ızgaranın, mantarlarda bulunan besin öğelerini korumak için en iyi yöntem olduğunu ortaya koydu.

Kızartma, mantarların yağ ve kalori miktarlarını artırırken, besin içeriğini de azalttı. Kaynama, mantar örneklerinde betaglucan aktivitesini artırdı, ancak antioksidan aktivitesini azalttı.
Mikrodalgada pişirilen veya ızgara yapılan mantarda besin değeri aynı kalırken, antioksidan seviyesi de yükseldi.
Uzmanlar, “Mantarlar mikrodalga fırın veya ızgara ile pişirildiğinde, polifenol içeriği ve antioksidan etkinliği önemli ölçüde arttı ve pişmiş mantarların besin değerlerinde önemli bir kayıp yok” dedi. Zeytinyağı eklenen mantarlarda ise besin değeri çok azalmadı.
B1, B2, B12, C, D ve E vitaminlerini içeren mantarlar, aynı zamanda sağlıklı diyet lifi ve protein şekli olarak kabul edilir. Mantar ayrıca, çinko ve selenyum gibi mineralleri de eser miktarda barındırır. Mantarlar, antioksidanlar ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesine yardımcı olduğuna inanılan betaglucanlar gibi diğer biyoaktif ajanları içerir.
http://saglikligidarehberi.com/2017/06/07/mantari-nasil-yiyelim/
http://saglikligidarehberi.com/2017/06/07/mantari-nasil-yiyelim/
Kaynak: UPI
Yorumlar
Yorum Gönder